چرا برخي ترميم ها سياه ديده مي شوند؟
ـ ترميم هايي که به طور مستقيم در دندان ها انجام مي گيرند به ? دسته تقسيم مي شوند؛ يکي مواد غير همرنگ يا آلياژ فلزي است به نام آمالگام که حدود ??? سال است براي پرکردن دندان ها به روش مستقيم مورد استفاده قرار مي گيرد.
جنس اين آلياژ چيست؟
ـ قسمتي از آن جيوه است و قسمتي ديگر پودر آلياژ حاوي فلزاتي مانند مس، نقره و قلع به اضافه ترکيباتي ديگر که براي اصلاح خواص آلياژ از آن استفاده مي کنند. جيوه که به حالت مايع است با پودر مخلوط و اصطلاحا ملغمه اي تشکيل مي شود که اول خميري بوده و پس از چند دقيقه جامد مي شود.
مواد همرنگ چطور؟
ـ مواد همرنگ در واقع پايه رزين دارد که داخل اين رزين ترکيباتي که پرکننده يا فيلر نام دارند، اضافه مي شود تاخواص فيزيکي و مکانيکي و رنگ ماده را بهبود بخشد که به آنها
کامپوزيت گفته مي شود.
مواد همرنگ يا غيرهمرنگ براي چه دندان هايي استفاده مي شوند؟
ـ مواد فلزي هم رنگ خوبي ندارند و هم بعد از مدتي املاح فلزي وارد نسج دنداني مي شود و برخي تغيير رنگ هاي دايمي را در دندان ايجاد مي کند. براي همين آمالگام براي دندان هاي جلو استفاده نمي شود و در دندان هاي خلفي قابل استفاده است. وليکن مواد همرنگ علاوه بر دندان هاي خلفي در دندان هاي قدامي نيز کاربرد دارند.
انتخاب ماده همرنگ يا غيرهمرنگ بر عهده پزشک است يا بيمار؟
ـ هر دو
گاهي دندان پزشک به بيمار مي گويد دندان با هر ? ماده قابل پرکردن است و انتخاب را بر عهده او مي گذارد ولي در برخي شرايط به بيمار توصيه مي کنيم يکي از اين ? ماده براي پر کردن بهتر از ديگري است که نهايتا باز هم انتخاب با خود بيمار است. اما گاهي پيش مي آيد که بعضي از دندان ها را بايد با ماده همرنگ و برخي را بايد با ماده غيرهمرنگ پر کرد.
البته بايد متذکر شد که براي يک ترميم موفق کامپوزيت، دندان پزشک بايد مهارت کافي براي ارايه يک ترميم مناسب دارا باشد.
تکنولوژي اين مواد مرتبا در حال تغيير است. همچنين موادي که به عنوان چسب در زير اين ترميم هاي همرنگ به کار مي رود هر ساله تفاوت مي کند و کارخانه ها موادي جديد با شرايط جديد مي سازند.از سوي ديگر ترميم کامپوزيت بسيار نسبت به تکنيک حساس است و کوچک ترين خطا حين کار باعث افت شديد در کيفيت ترميم مي شود.
مزايا و معايب هر ? ماده چيست؟
ـ مواد غيرهمرنگ استحکام بيشتري نسبت به ماده همرنگ دارند اما زيبا نيستند. مواد همرنگ در افرادي با بهداشت پايين و پوسيدگي زياد توصيه نمي شوند. همچنين اگر هنگام ترميم دندان خون ريزي لثه زياد باشد (و دندان پزشک نتواند موقع انجام کار محيط را خشک نگه دارد) قابل استفاده نيست. پس اگر شرايط اجازه ندهد بهتر است پرکردگي با اين مواد صورت نگيرد.
بعد از پر کردن دندان با آمالگام يا کامپوزيت، بيمار بايد چه نکاتي را رعايت کند؟
ـ بيمار به طور کلي بايد بهداشت را رعايت کند. در ترميم هاي وسيع حالا چه با آمالگام يا کامپوزيت، زماني که نسج دندان ضعيف باشد نبايد ضربه هاي غيرطبيعي به دندان وارد شود. به عنوان نمونه جويدن غذاهاي غيرمتعارف نبايد صورت گيرد. کلا دندان هاي با نسج ضعيف نبايد دچار ضربه شوند چون باعث ترک هاي کوچک وسپس شکستگي در دندان خواهند شد. پس مساله اول رعايت بهداشت و دوم عادات غذايي است.
آيا تغيير رنگي در کامپوزيت ها به وجود نمي آيد؟
ـ تغيير رنگ کامپوزيت ها در ? حالت اتفاق مي افتد؛ يکي در سطح، به علت عدم پاليش مناسب؛ به طوري که رنگ در خلل و فرج سطح زبر محبوس و باعث تغيير رنگ مي شود و البته با پاليش صحيح هم برطرف مي شود. ديگري، به دليل مشکلاتي از قبيل ضعف هاي تکنيکي، نوع کامپوزيت مصرفي، مرور زمان يا تغذيه نامناسب. مواد سفيدرنگ در دهان آب جذب مي کنند و ممکن است مواد رنگي را هم جذب کنند و به اين ترتيب، تغيير رنگ ايجاد مي شود. در اين صورت، کل کامپوزيت بايد عوض شود. پس به بيماراني که دندان هايي با پرکردگي کامپوزيت دارند، توصيه مي شود بعد از درمان، کمتر از مواد رنگي استفاده کنند يا بعد از مصرف اين مواد حتما دهانشان را خوب بشويند تا اين مواد دوام بيشتري روي دندان هايشان داشته باشند.